CBCG: Blagi pad inflacije

Bez autora
Jul 13 2011

Počeo je blagi oporavak ekonomske aktivnosti, ali da su i dalje prisutni brojni rizici, u maju je stopa inflacije imala blagi pad (-0,01%), konstatuje se u izvještaju guvernera, koji je danas usvojio Savjet Centralne banke Crne Gore. Takođe, u izvještaju o poslovanju i sprovođenju politike CBCG, konstatovano je da je u maju došlo do blagog rasta kapitala banaka, kredita i likvidnih sredstava banaka. U izvještaju, kako saopštavaju iz CBCG, zaključeno je da, u ovom trenutku, ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost, a ukupan nivo rizika je ocijenjen kao umjeren. Na sjednici Savjeta je usvojena nova Odluka o adekvatnosti kapitala. Ova odluka predstavlja jedan od ključnih regulatornih akata kojima se uređuje poslovanje banaka. Odluka je u svemu usaglašena sa međunarodno priznatim standardima bankarskog poslovanja i propisuje elemente i način izračunavanja sopstvenih sredstava banke, metodologije za izračunavanje potrebnog kapitala banke za kreditni rizik, rizik izmirenja, rizik druge ugovorne strane, tržišne rizike i operativni rizik, kao i način izračunavanja koeficijenta solventnosti.

CBCG: Blagi pad inflacijePočeo je blagi oporavak ekonomske aktivnosti, ali da su i dalje prisutni brojni rizici, u maju je stopa inflacije imala blagi pad (-0,01%), konstatuje se u izvještaju guvernera, koji je danas usvojio Savjet Centralne banke Crne Gore.

Takođe, u izvještaju o poslovanju i sprovođenju politike CBCG, konstatovano je da je u maju došlo do blagog rasta kapitala banaka, kredita i likvidnih sredstava banaka.

U izvještaju, kako saopštavaju iz CBCG, zaključeno je da, u ovom trenutku, ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost, a ukupan nivo rizika je ocijenjen kao umjeren.

Na sjednici Savjeta je usvojena nova Odluka o adekvatnosti kapitala. Ova odluka predstavlja jedan od ključnih regulatornih akata kojima se uređuje poslovanje banaka. Odluka je u svemu usaglašena sa međunarodno priznatim standardima bankarskog poslovanja i propisuje elemente i način izračunavanja sopstvenih sredstava banke, metodologije za izračunavanje potrebnog kapitala banke za kreditni rizik, rizik izmirenja, rizik druge ugovorne strane, tržišne rizike i operativni rizik, kao i način izračunavanja koeficijenta solventnosti.

Bitno je istaći da ovom odlukom bankarska regulativa u Crnoj Gori u cjelosti implementira standarde bazelskih principa koji predstavljaju regulatornu osnovu evropskih direktiva kojima se uređuje bankarsko poslovanje i predstavlja izuzetno značajan iskorak u pravcu pune harmonizacije zakonodavnog okvira iz ove oblasti sa evropskim zakonodavnim okvirom, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio i Izvještaj o radu Odbora za reviziju CBCG u periodu od 30. novembra 2010. godine do 30. juna 2011. godine.

Odbor za reviziju se u posmatranom periodu bavio razmatranjem finansijskih izvještaja CBCG, izvještaja eksternog revizora, izvještaja interne revizije, pratio funkcionisanje sistema internih kontrola, predlagao mjere za unapređenje poslovanja i dr.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik